Een boom kappen in Schiedam. Vergunning, ja of nee?
De gemeente heeft alles over het bomen kappen in Schiedam geregeld in de Bomenverordening. In 2011 is alles over het bomen kappen uit de Schiedamse APV gehaald en in de verordening opgenomen.
In de Bomenverordening wordt er een verschil gemaakt tussen bomen die in privaat eigendom zijn en bomen die op gemeentelijk grondgebied staan.
Wanneer een kapvergunning aanvragen in Schiedam?
Volgens de begripsomschrijving van artikel 1 lid a in de Bomenverordening Schiedam moet een private eigenaar van een boom een vergunning aanvragen voor het kappen van een boom wanneer deze, gemeten op 1.30 meter vanaf de grond, een dwarsdoorsnede heeft van 30 centimeter.
Staat de boom echter op een perceel dat in privaat eigendom is, dan is er geen vergunning nodig wanneer de boom zich binnen een straal van tien meter uit de gevel bevindt, van een pand dat op hetzelfde perceel staat. Aldus artikel 3 lid 3 van de Bomenverordening Schiedam.
Een boom die dus een doorsnede van meer dan 30 centimeter heeft maar binnen die straal van 10 meter van uw huis afstaat, mag dus gekapt worden zonder kapvergunning.*
Waarschuwing! Een private eigenaar van een boom is de eigenaar van de grond. Een huurder van een woning of een bedrijfspand is nooit de eigenaar van de grond. Als huurder kun je alleen met toestemming van de huurbaas een boom laten kappen.
Dat gaat zelfs op wanneer je als huurder zelf de boom in je tuin gezet hebt.
Is de boom eigendom van de gemeente, dan moet voor het kappen van een boom een vergunning aangevraagd worden bij een dwarsdoorsnede van 25 centimeter. Dit is gedaan om belanghebbenden meer inspraak en bezwaarmogelijkheden te geven bij het kappen van gemeentelijke bomen in Schiedam.
De in de volksmond genoemde kapvergunning heet tegenwoordig omgevingsvergunning kappen.
Een dode boom kappen in Schiedam
Voor beide categorieën geldt dat het daarbij niet uitmaakt of de boom nog leeft of afgestorven is.
Dus ook voor het kappen van een dode boom in uw tuin of op uw bedrijventerrein moet er een kapvergunning worden aangevraagd als de boom een dwarsdoorsnede heeft van 30 centimeter of meer.
Kappen monumentale boom
Voor het kappen van een monumentale boom moet u altijd een vergunning aanvragen. Dat is vrijwel door heel Nederland het geval. De gemeente Schiedam gebruikt daarbij vooral de monumentale bomenlijst van de Bomenstichting.
Staat uw boom op die lijst, dan bent u verplicht om een vergunning aan te vragen.
Kosten boom kappen Schiedam
De kosten die komen kijken bij het kappen van een boom lopen nogal uiteen.
Een boom die in de voortuin staat van een huis aan de Burgemeester Knappertlaan is immers makkelijker te kappen dan een boom die in de achtertuin staat van een huis aan de Aleidastraat.
Zeker wanneer het een grote boom betreft en een kleine achtertuin, dan wordt er al snel voor gekozen om gebruik te maken van een hijskraan. De boom wordt dan in zijn geheel of in delen over het huis getild. Op straat kan de boom dan veilig in stukken worden gezaagd en versnipperd.
De kans op schade aan uw huis of de eigendommen van uw buren die door het kappen van de boom in de achtertuin zouden kunnen optreden, worden zo tot een minimum bepekt.
Wat ook van invloed is op de prijs, is het aantal bomen dat gekapt moet worden en of de na het kappen achtergebleven boomstronk en wortels uit de grond verwijderd moeten worden.
Het verwijderen van een boomstronk vindt plaats met een zogenaamde stobbenfrees.
Dit zijn allemaal keuzes die bij het aanvragen van een offerte van invloed kunnen zijn op de totale kosten voor het kappen van uw boom of bomen.
Neem contact met ons op voor het aanvragen van een offerte van het kappen van uw boom.
* lees ook de disclaimer.